• Kwalitatief Nederlands design
  • Energiezuinig & duurzaam
  • Eenvoudig & flexibel
  • 5 jaar garantie
Meer info

Alles dat je wilt weten over buitenverlichting

Keuzehulp tuinverlichting

Buitenverlichting kiezen

Buitenverlichting kiezen

Ga je een nieuwe tuin inrichten of wil je jullie huidige tuin juist upgraden met tuinverlichting? Op deze pagina lees je welke types tuinverlichting er zijn en hoe je hierin de beste keuzes maakt. Volg deze keuzehulp en je weet binnen no time alles over buitenverlichting.   

Wat zijn de belangrijkste redenen om buitenverlichting aan te schaffen?

Tuinverlichting heeft drie verschillende functies. Het is functioneel, sfeervol en biedt een extra stukje veiligheid.

Functioneel
Verlichting in de tuin zorgt er voor dat je oprit goed zichtbaar is, dat je het pad naar de voordeur ziet en het sleutelgat kunt vinden. Op zomeravonden kun je prettig buiten zitten met een boek of met een lekker wijntje een goed gesprek houden terwijl je je gesprekspartner nog in de ogen aan kan kijken. Er zijn diverse toepassingen van buitenverlichting mogelijk die in eerste instantie functioneel bedoeld zijn, maar ook zeker decoratief zijn (2).

Sfeervol
Het gehele jaar door zorgt buitenverlichting er voor dat je vanuit binnen de tuin in kan kijken. Op deze manier betrek je, ongeacht het seizoen, de tuin ook bij het leven binnenshuis. .Met de juiste styling en sfeervolle verlichting creëer je een extra 'kamer' buitenshuis. Het is uiteraard zonde als je een mooie tuin hebt aangelegd, dat je die vervolgens in de donkere maanden niet ziet als je na een dag hard werken thuis komt. Met de juiste buitenverlichting geniet je dus nog meer van je tuin of terras en wordt buiten binnen (1).

Veiligheid
Tenslotte maakt verlichting je huis en tuin een stukje veiliger. Verlichting in en om de woning kan helpen om inbraken te voorkomen. Daarnaast kunnen hoogteverschillen in je tuin 's nachts erg verraderlijk zijn. Met buitenverlichting op de juiste plek, heb je hier geen last meer van. Voldoende verlichting zorgt dus voor een veiligere woonomgeving. (3)

Buiten werken
Oprit verlichting
Veiligheid tuinverlichting
Weersinvloeden tuinverlichting

Waarom is er speciale verlichting voor buiten?

De weersinvloeden vereisen andere materialen en bouwconstructies van buitenverlichting dan van binnenverlichting. Zon, regen, wind en zout hebben invloed op de behuizing en de duurzaamheid van de verlichting. Buitenverlichting wordt in verschillende type materialen gemaakt. Zo heb je de keuze uit aluminium, polycarbonaat, polypropyleen, RVS of een combinatie van deze materialen. Elk materiaal heeft een andere uitstraling en functie. Zo zijn er diverse grondspots die overrijdbaar zijn (handig voor bij de oprit) en hebben we ook verlichting speciaal voor onder water. Niet alleen de behuizing is belangrijk, uiteraard ook de kabel waarop de tuinverlichting aangesloten wordt. Onze kabels zijn dermate flexibel, dat ze ongeacht de weersomstandigheden soepel blijven en zeer duurzaam zijn.
 

Lees meer
 

Waarom led tuinverlichting?

LED tuinverlichting is voor het verlichten van de buitenruimte de meest duurzame en energiezuinige optie. Er is wel veel verschil binnen het aanbod van LED buitenverlichting. Hoge kwaliteit LED verlichting is duurder in aanschaf. Onder aan de streep is het daarentegen over het algemeen toch voordeliger. in-lite werkt bijvoorbeeld samen met vooraanstaande fabrikanten die leidend zijn in hoogwaardige LED technologie. Hierdoor zijn in-lite LED buitenlampen van hoge kwaliteit en kunnen wij 5 jaar garantie bieden op de armaturen. De goede levensduur geeft je lang plezier van je tuinverlichting en daardoor ben je ook weer voordeliger uit.

Naast duurzaam, zijn kwalitatieve led lichtbronnen zeer energiezuinig. In vergelijking met een traditionele gloeilamp gebruikt LED tot wel 80% minder energie en gaat LED onder normale omstandigheden wel 10 keer langer mee dan bijvoorbeeld een halogeen lichtbron.
 

Lees meer

12 volt tuinverlichting 230 volt buitenverlichting

Types tuinverlichting: 230 volt of 12 volt?

Je hebt twee types buitenverlichting, 230 volt en 12 volt. Een buitenlamp kan pas gaan branden als hij stroom krijgt. Dat kan op twee manieren: direct vanaf het lichtnet (230 volt) of via een transformator die 230 volt omzet naar 12 volt. Je kiest voor 230 volt buitenverlichting als je bijvoorbeeld een lamp bij je voordeur wilt plaatsen op een bestaand lichtpunt. Het gebruiken van 12 volt buitenverlichting is juist handig als je door de gehele tuin verlichting wilt, die veilig is voor mens en dier.

De bekabeling van 12 volt verlichting hoeft slechts onder een klein laagje aarde te liggen door de lage spanning. Je hoeft hierdoor niet onnodig te graven in je tuin. Daarnaast zal je niet zo snel de bekabeling kapot maken wanneer je aan het tuinieren bent en mocht dit gebeuren, dan geeft dit geen veiligheidsrisico's.  

Voor de installatie van verlichting op basis van 230 volt is een gecertificeerde elektricien nodig en de kabel moet minstens 60 centimeter onder de grond liggen. Je kan 12 volt tuinverlichting zelf veilig aanleggen of dit door een hovenier laten doen.
 

Lees meer

in-lite led systeem

Systeem

Het led verlichtingssysteem bestaat uit vijf onderdelen: de transformator, de kabel, de Easy-Lock, het armatuur en de mini-connector.

De verlichting wordt door de transformator aangestuurd met behulp van een lichtgevoelige sensor en eventueel een timer. De stekker van de transformator wordt aangesloten op een geaard stopcontact. Je rolt de 12 volt kabel uit volgens je kabelplan. Vervolgens plaats je de armaturen op de juiste plek in je tuin, eventueel aan de hand van je lichtplan. Aan elk armatuur zit een mini-connector die eenvoudig aangesloten kan worden op de mini-connector van de Easy-Lock. De Easy-Lock kan op elk willekeurig punt aangesloten worden op de 12 volt kabel. Door de verbinding gaat het armatuur branden en kan jij genieten van je mooie tuinverlichting! En mocht je dit willen dan kun je heel eenvoudig op een later moment nog lampen verplaatsen of bijplaatsen. Handig toch?
 

Lees meer

Type armaturen & toepassingen

Grondspots in-lite tuinverlichting
Je hebt de keuze uit vier verschillende categorieën verlichting. Zo heb je grondspots, staande lampen, wandlampen en buitenspots. Je kan klein beginnen met één type, maar het is heel eenvoudig om tuinverlichting uit de verschillende categorieën te combineren. Je creëert hierdoor snel een groots effect.


Grondspots
In bestrating, hout of grind kan je grondspots integreren. Doordat ze verwerkt zitten in de ondergrond, vallen ze nauwelijks op, maar zijn ze 's nachts juist des te meer aanwezig door het bijzondere effect dat ze geven (1). Je hebt de keuze uit LED grondspots met een zacht diffuus licht (voor bijvoorbeeld je terras) of grondspots met een (richtbaar) accentlicht. Hierdoor kan je tuinelementen, zoals een compacte haag of juist een reusachtige boom,
eenvoudig uitlichten. Ook heb je de keuze uit overrijdbare armaturen voor bijvoorbeeld je oprit.Staande lampen wandlampen in-lite


Staande lampen
Staande LED buitenlampen hebben een prominente rol in het verlichtingsplan, maar mogen ook zeker gezien worden! Functionaliteit gaat hierbij hand-in-hand met sfeer. Je kan kiezen voor armaturen die sfeervol diffuus licht geven in je borders (2). Bij een pad of oprit kies je voor armaturen die een direct licht geven. Door het strakke licht krijg je niet alleen een mooi effect, maar je pad of oprit is ook meteen goed uitgelicht. Wil je je extra creatief uitleven? Dan heb je staande lampen met een verstelbare lichtbron.


Wandlampen
Buitenspots in-lite buitenverlichting
Er zijn vele toepassingen voor het gebruik van wandlampen. Zo kan je een enkel armatuur functioneel naast een deur plaatsen of de tuin juist extra diepte geven door meerdere armaturen op een schutting of tuinwand te plaatsen (3). Je hebt de keuze uit zacht diffuus licht of kies voor kleine spotjes om details uit te lichten. Door het gebruik van accessoires zoals bijvoorbeeld de SHUTTER, heb je nog meer mogelijkheden om zelf een richting aan het licht te geven.


Buitenspots
Buitenspots zijn de ideale keuze voor het uitlichten van bijzondere elementen, die letterlijk en figuurlijk in de spotlights mogen staan. De spots hebben verschillende lichthoeken en het lichtbereik van de bundel verschilt ook. Afhankelijk van het aan te lichten element kies je een buitenspot met een smalle of juist brede lichtbundel en een klein of juist groot lichtbereik. Kies voor compacte spots om ze speels tussen de beplanting te steken en kies voor de big boys zoals een BIG NERO, om groots uit te pakken met een forse boom (4). Ook gevels zijn goed uit te lichten met LED buitenspots.
 

Grondspots  Staande lampen  Wandlampen  Buitenspots

Online adviestool

Product Advisor

We kunnen ons voorstellen dat je wat hulp kunt gebruiken bij het kiezen van je verlichting. Daarom bieden we je onze product advisor. Een handige tool waarmee je per tuinelement kunt zien wat de meest geschikte armaturen zijn en hoe je ze verwerkt.

Product Advisor

Kies je favoriete kleur

Heb je de keuze gemaakt welke types armaturen je wilt? De kleurkeuze is ook bepalend voor de sfeer en de uitstraling van de verlichting in je tuin. Je hebt de keuze uit warm zilver, donker grijs, corten, wit, zwart en RVS. Ook zijn er een aantal grondspots die transparant zijn en daardoor minder aanwezig in de tuin.

Elke kleur geeft een ander effect. Kies bijvoorbeeld voor witte tuinverlichting voor een strak resultaat. Of ga voor tijdloos met zwart of donkergrijs. RVS armaturen geven je tuin een meer robuust uiterlijk. Wil je een industriële look die helemaal van deze tijd is? Kies dan voor het super stoere corten. Zo is er voor ieder wat wils!

Warm zilver tuinverlichting

Corten tuinverlichting

Donkergrijze tuinverlichting

Witte tuinverlichting

Zwarte tuinverlichting

RVS tuinverlichting

Dakboom tuinverlichting

Wat kun je buiten verlichten?

Je kunt diverse elementen in en om het huis verlichten. Je hoeft hierbij niet alleen aan de tuin zelf te denken, uiteraard mag het huis ook in de picture gezet worden. 


Bomen, struiken & borders
Tuinverlichting van bomen en beplanting benadrukt de vormen. Zo kun je een echt statement in je tuin maken door een forse boom compleet uit te lichten met grote buitenspots of nadruk te leggen op de kruin van een dakboom. Daarnaast creëert het diepte en geeft kleurrijke beplanting ook 's nachts een kleurenpalet in de tuin.

Tuinpad & oprit
Buitenverlichting maakt het leven een stukje makkelijker. Zo wordt inparkeren net wat eenvoudiger en kun je goed je weg vinden rondom je huis. Daarnaast maakt het een pad net wat speelser met bijvoorbeeld een mooi sterrenpatroon of juist strakker door hoekige armaturen te gebruiken.

Schuttingen & tuinmuren
Overdag is een schutting een relatief statisch element. Met tuinverlichting op je schutting of tuinmuur komt ook dit tuinelement 's nachts tot leven! Daarnaast is wandverlichting eenvoudig te monteren op schuttingen en tuinmuren. We hebben ook montage ankers waarmee je bijvoorbeeld de BLINK snel kan monteren op een muur- of stapelelement.

Terrassen & overkappingen
Met een verlicht terras of overkapping kun je zelfs in de koudere maanden (uiteraard voorzien van goede terrasverwarming) buiten genieten. Door een mooie loungehoek of gezellige eetset te plaatsen, maak je er een echte buitenkamer .

Waterpartijen & vijvers 
Onderwaterverlichting maakt de tuin echt af. Ook 's nachts komt de mooie onderwaterwereld tot leven en geniet je ultiem van je vijver. Daarnaast is de vijver beter zichtbaar, dit is wel zo veilig in combinatie met bijvoorbeeld kinderen. Wil je meer weten over vijververlichting? Bekijk ons blog speciaal over dit thema.
 

Meer inspiratie

Installatie tuinverlichting

Installatie tuinverlichting?

Wanneer je 230 volt verlichting wilt installeren, moet je dit zelf doen of een elektricien inschakelen. Een hovenier mag dit niet uitvoeren. Zelf een 230 volt lamp aan de muur monteren is niet zo'n probleem, maar kabels veilig in de grond aanleggen op de juiste diepte is een heel ander verhaal. Dit brengt extra kosten met zich mee bij de installatie van je tuinverlichting.

De 12 volt buitenverlichting mag door iedereen aangelegd worden. Door de lage spanning is het veilig te installeren. Het eenvoudige in-lite systeem maakt het daarnaast echt plug & play. Je kan het zelf doen, maar een hovenier neemt je al het werk uit handen. Dat is ook wel zo makkelijk.
 

Lees meer

Laat je inspireren!

Ben je enthousiast geworden en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan of om een hovenier in de arm te nemen? Vraag de in-lite brochure aan en laat je onderdompelen in de mogelijkheden. In de brochure vind je niet alleen alle producten, maar ook veel thema pagina's met diverse tuinelementen en verschillende toepassingen van tuinverlichting.

Ben je trots op het eindresultaat? Laat het ons vooral zien, we zijn benieuwd! Op onze social media kanalen kan je daarnaast veel ideeën opdoen en tips & tricks vinden over de aanleg en onderhoud van buitenverlichting.
 

Brochure aanvragen

in-lite brochures 2019

Hulp nodig?

Kom je er nog niet helemaal uit? Ga langs of neem contact op met een dealer bij je in de buurt. Informatie over het maken van een lichtplan & kabelplan kun je op onze blog pagina's vinden. Wil je meer weten over de installatie van onze tuinverlichting ga dan naar de pagina met Installatietips. Hier vind je een aantal handige instructievideo's. Heb je een specifieke vraag? Kijk dan vooral bij de veelgestelde vragen. Uiteraard kan je ook contact met ons opnemen. 
 

Verkooppunten  INSTALLATIETIPS